Košík
prázdny

Sledovanie
objednávok

Články

Kedy začať s ústnou hygienou? Ako sa starať o ústa novorodenca?

Myslíte si, že o ústa vášho drobčeka sa treba začať starať až vtedy, keď sa mu prereže prvý mliečny zúbok? Nie je to pravda. S ústnou hygienou vášho bábätka sa začína už oveľa skôr. Kedy a ako na to vám poradíme v článku.

Začíname už v tehotenstve

Zúbky vášho dieťatka sú najmä vašou vizitkou. Práve rodičia môžu za zlú hygienu a zlý stav zúbkov svojich detí. Vedeli ste, že na zúbky vášho drobčeka vplývate už počas tehotenstva? Práve v tomto období sa jeho chrup vyvíja a tvoria sa zárodky zúbkov. Preto by ste mali dbať na to, aby mala vaša strava všetko, čo ten malý zázrak rastúci vo vašom brušku potrebuje. :)

Vaša strava v tomto období by teda mala obsahovať dostatok fosforu, kalcia, železa, bielkovín a vitamínov. Tieto užitočné látky nájdete predovšetkým v potravinách, ako sú obilniny, ovocie, zelenina, mliečne výrobky, rôzne typy byliniek a ryby.

Novorodeniatko síce zúbky nemá, ale o ústočká sa starať treba

Už po každom dojčení vášho bábätka či po kŕmení náhradnou výživou je potrebné poriadne vyčistiť jeho ústočká. Použiť na to môžete navlhčenú gázu alebo aj naše bezpečné obrúsky na zuby a ďasná vyrobené zo 100 % čistej bavlny.

Až do konca tretieho roka života prídu ústa vášho bábätka do kontaktu s viac ako 250 druhmi rôznych baktérií. Preto je skutočne nevyhnutné sa o jeho či jej ústočká dôkladne starať. Dôležité je predovšetkým dôkladne vytrieť priestor pod perami, medzi hornou perou a ďasnami, jazyk a všetky ďasienka. Zbavíte tak ústočká nielen baktérií a zvyškov mlieka, ale váš drobček si tak začne pomaly zvykať aj na čisté ústa, a tak vám to časom pôjde o niečo jednoduchšie aj s navykaním si na detské zubné kefky.

Odkiaľ sa berie toľko baktérií?

Až príliš často sa medzi baktériami, ktoré si nájdu cestu do úst vášho dieťatka, objavuje aj baktéria Streptococcus mutans, ktorá je zodpovedná aj za tvorbu zubných kazov. Napádať tak môže okamžite aj prvé zárodky mliečnych zúbkov. A ako sa do úst vlastne dostane?

Za prenos tejto baktérie môžu, žiaľ, najčastejšie práve matky a prejavy lásky, ktorými tešia svojich najmenších. Napríklad, ak bozkávate vaše dieťatko alebo ak ochutnávate stravu z lyžičky, z ktorej je následne váš drobec kŕmený. Najnebezpečnejšie je najmä to, ak má sama mamička v ústach neošetrený zubný kaz.

A čo s tým? Riešenie nie je až tak ťažké a nebojte sa, nemusíte sa vzdať žiadnych nežností :) Jednoducho tak, ako dbáte na ústnu hygienu svojich malých ratolestí, tak rovnako dbajte aj na tú svoju. Ako na to vás už snáď nemusíme učiť. :)