Košík
prázdny

Sledovanie
objednávok

Články

Ako pripraviť dieťa na návštevu zubára? Poradíme vám.

Zo zubára majú dodnes strach aj niektorí dospelí ľudia. Ako pripraviť na zubára vaše dieťatko tak, aby sa vyhlo celoživotnému strachu? Úspešná príprava sa nezačína deň pred návštevou, ale oveľa skôr.

Ak nechcete, aby sa váš drobček bál, tomuto sa vyhnite

Zubní lekári odporúčajú navštíviť s dieťaťom zubára hneď, ako sa mu prereže prvý mliečny zúbok. Najneskôr však po dovŕšení jedného roka. Obvykle sa deťom začnú prerezávať zúbky v období od šiesteho do ôsmeho mesiaca. Netreba ale zabúdať aj na to, že po prerezaní prvého zúbka nie je čas iba na návštevu zubára, ale takisto aj na čistenie. O tom, ako a čím čistiť zúbky vášho drobčeka, si môžete prečítať aj v našom staršom článku.

Myslíte, že takýto skorý štart s pravidelnými zubnými prehliadkami je prehnaný? Omyl. Výskumy dokazujú, že práve vďaka tomu, že vášho drobčeka vezmete na jeho prvú návštevu ešte v tak útlom veku, zvykne si a v dospelosti nebude zažívať traumy a stres, ako možno aj jeho rodičia. :)

Ak nechcete, aby sa váš drobček bál, tomuto sa vyhnite

Možno sa vám to nezdá, ale s prípravou na zubnú prehliadku treba začať skôr ako len deň vopred. Ak nechcete, aby sa vaše dieťatko zubného lekára bálo, nikdy ho ním v žiadnom prípade nestrašte. Dohováranie v zmysle, že ak si nebude čistiť zúbky, tak pôjde zubárovi a ten mu ich vytrhá, určite nie je tou správnou rodičovskou taktikou.

Takisto nie je najmúdrejšie spomínať pred nimi vaše zlé skúsenosti so zubármi. Rovnako nie je najrozumnejšie, ak pôjdete s vaším drobcom k zubárovi až vtedy, keď už zúbok bolí. Dieťatko je už tak či tak vystresované, ubolené a nervózne. Teraz ho ešte navyše posadíte pred úplne cudzieho človeka, ktorý sa má jeho „boľačky“ dotýkať. Niet sa čo čudovať, že vaše dieťatko nespolupracuje.

A ako správne na to?

Pred návštevou je dobré, ak vášmu dieťatku presne vysvetlíte, čo ho u zubára čaká. Zahrajte sa spolu na zubára a nech sa váš malý zázrak ocitne ako v úlohe pacienta, tak aj v úlohe lekára či lekárky. Tomu, aby sa u dieťaťa nevyvinul zbytočný strach takisto pomôže, ak s ním pôjdete k zubárovi ešte predtým, ako má nejaký problém so zúbkami. Nech si odskúša niekoľko bezproblémových preventívnych prehliadok, aby si zvyklo na to, že u zubára to je aj bezbolestné.

Detskí psychológovia odporúčajú na odbúranie stresu napr. aj také triky, ako je loptička či obľúbené plyšové zvieratko, ktoré bude váš malý pacient držať v rúčkach počas vyšetrenia. Pomôcť vraj môže takisto aj to, ak mu prečítate úryvok z jeho obľúbenej rozprávky alebo pustíte z mobilu obľúbenú pesničku či kúsok z rozprávky. Dieťa sa upokojí, bude sústrediť na to, čo počuje a prehliadka tak môže prebehnúť bez problémov.

V žiadnom prípade však vášho drobčeka neklamte. Netvrďte mu, že oprava zúbku bude úplne bezbolestná. Ak ho to čo i len troška zabolí, bude sa dieťa vami cítiť oklamané. Radšej mu len povedzte, že všetko zvládne a vymyslite si nejakú tú odmenu.

Veríme, že naše tipy a rady vám pomôžu a pri vašej prvej návšteve zubára vám držíme palce. :)