Košík
prázdny

Sledovanie
objednávok

Články

Rady, ako podporíte zdravý rast zúbkov vašich najmenších

Veľké množstvo odborníkov sa zhoduje v tom, že rodičia nedbajú na starostlivosť o zúbky ich najmenších dostatočne. Mliečnym zúbkom našich drobčekov sa nedostáva dostatku pozornosti, a to môže za to, že sa im zúbky kazia. Nerobte túto chybu aj vy. Podporte rast a zdravie zúbkov vašich drobčekov. Ako?

Na pokazený zúbok nenarastie zdravý. To je základné pravidlo, na ktoré však mnohí zabúdajú. Myslíte si, že ak sa vašim deťom pokazia mliečne zuby, tak sa nič nedeje, lebo veď im aj tak časom vypadnú? Omyl. Na pokazený mliečny zúbok len málokedy narastie zdravý trvalý.

Ak musí zubár vytrhnúť pokazený mliečny zub, je celkom možné, že nový trvalý zub nenarastie správne. A vy už asi viete, čo to znamená. Napríklad aj nevyhnutnosť strojčeka. Nemajte na svedomí zlý chrup vášho dieťatka a ušetrite si časté návštevy zubára. 

Základom je správne čistenie

S prerezaním prvých mliečnych zúbkov vzniká rodičom nová povinnosť, a tou je čistenie zúbkov. Maličkému bábätku s prvým zúbkom však pravdepodobne nebudete ústočká a zúbok čistiť detskou zubnou kefkou. Na to sú určené napríklad aj naše obrúsky

O tom, ako vyzerá správne čistenie zúbkov vášho drobčeka a kedy možno už nastal čas na „ozajstnú“ zubnú kefku, sme pre vás písali už v našom staršom článku, ktorý určite stojí za prečítanie. :)

Ako vyzerá správna výživa pre zúbky?

Nezabúdajme, že chrup vášho drobčeka a zárodky zúbkov sa tvoria už počas tehotenstva. Preto by mamička mala mať v strave dostatok bežných vitamínov a tiež minerálov, ako sú fosfor, kalcium, železo. Tehotenstvom sa to však nekončí.

Strava vášho drobčeka, ktorému sa prerezávajú zúbky, by mala obsahovať dostatok vitamínov A, C, D, E, K, takisto netreba zabúdať ani na koenzým Q10, kyselinu listovú, kalcium a fluoridy. Keď si všetky tieto vitamíny a minerály premeníme na bežnú stravu, znamená to, že tá by mala obsahovať dostatok mliečnych výrobkov, vajec, pšeničných výrobkov, zelenej zeleniny, mrkvy či ovocných štiav.

Ako na cukor?

Kto z nás nerád maškrtí? Nemusíme byť ani deťmi a máme niekedy problém odolať. :) Existuje však niekoľko pravidiel, ktoré treba pri konzumácii cukru dodržiavať, aby zbytočne neničil zúbky vašich malých zázrakov. Tu je niekoľko z nich:

-       Nemaškrtiť viackrát za deň. Radšej doprajte vašim drobčekom jednu porciu sladkého jedla denne a následne vyčistite zúbky, ako by ste im mali viackrát za deň dopriať čosi malé.

-       Opatrne so skrytými cukrami. Tie nájdeme nielen v sladkých nápojoch a limonádach, sladených čajoch, ale napríklad aj v jogurtoch, müsli, mede či kečupe.

-       Pozor aj na ovocie. Aj potraviny obsahujúce kyseliny (napr. aj ovocie a ovocné šťavy) môžu poškodzovať zúbky. Potom, ako váš drobček vypije pomarančovú šťavu (alebo šťavu z iného kyslého ovocia), neodporúča sa okamžite zúbky čistiť. Práve čistenie zúbkov po zjedení kyslých jedál zhoršuje ich škodlivý účinok. Radšej ústočká len vypláchnite čistou studenou vodou.

A, samozrejme, čítajte zloženie. To, že sa v reklame hovorí, že výrobok je bez pridaného cukru, nemusí byť vždy tak celkom pravda. Pamätajte, že to, čo sladko chutí, zväčša aj sladené je. Čítajte pozorne zloženia potravín.

Nezabúdajte ani na návštevu zubného lekára. Navštíviť zubára sa odporúča ihneď po prerezaní prvého mliečneho zúbka a prehliadku u stomatológa treba opakovať s vaším drobčekom raz za pol roka. Nech si vaše dieťatko na zubára zvykne a uvidíte, že s ním nebude mať problém ani v dospelosti.

A čo vy? Brávali vás rodičia k zubárovi alebo z neho máte dodnes strach? :) Neurobte rovnakú chybu s vašimi najmenšími.