Košík
prázdny

Sledovanie
objednávok

Články

Aj zubná kefka si vyžaduje vašu starostlivosť. Ako na ňu?

Myslíte si, že výberom tej správnej zubnej kefky pre vás či pre vášho drobčeka sa to celé končí? Vôbec nie. O zubnú kefku sa treba poriadne starať. Ako na jej čistenie, skladovanie a kedy ju vymeniť, to sa dozviete v našom článku.

Nie je žiadnou novinkou, že ústna dutina a zubný povlak obsahujú veľké množstvo baktérií a mikroorganizmov. Je teda len prirodzené, že niektoré z nich sa usídlia aj na zubnej kefke. Tá býva často skladovaná vo vlhkom prostredí, čo množeniu sa mikroorganizmov ešte väčšmi napomáha. Preto je dôležité kefku správne skladovať, po určitom čase ju vymeniť a sem-tam ju aj sterilizovať

Ako správne skladovať zubnú kefku?

Z hygienických dôvodov sa jasne neodporúča skladovať kefku v blízkosti toalety. Najlepšie to majú vyriešené tí, ktorí majú kúpeľňu od WC oddelenú. Ak to však nie je váš prípad, skladujte vaše zubné kefky čo najďalej od toalety.

Kefky neskladujte v uzavretých puzdrách ani nepoužívajte žiadne kryty. Zubná kefka musí po vyčistení dôkladne vyschnúť a nie byť stiesnená v uzatvorenom vlhkom prostredí, ktoré napomáha vzniku a rozvoju ďalších baktérií. Skladujte vaše zubné kefky v zvislej polohe napríklad aj v biologicky rozložiteľných pohárikoch Jack N’Jill. Ak je v jednom poháriku viac ako len jedna zubná kefka, dbajte na to, aby sa navzájom nedotýkali, a tak nekontaminovali.

Bežné čistenie kefky a sterilizácia

Už vaše dieťatko by ste mali učiť, že po každom vyčistení zúbkov treba kefku poriadne opláchnuť pod horúcou vodou, zbaviť ju tak zvyškov zubnej pasty a nečistôt a umiestniť v zvislej polohe do pohárika.

Aspoň raz za týždeň však odporúčame zubné kefky aj sterilizovať. O zdravie zúbkov našich najmenších treba predsa extrémne dbať. So sterilizáciou vám už však vaše malé zázraky asi nepomôžu. :) Tak ako na to?

  • vodou opláchnite štetinky na zubnej kefke a straste z nej prebytočnú vodu,
  • kefku umiestnite hlavou dolu do pohárika, v ktorom ju bežne skladujete,
  • nalejte do pohárika dostatočné množstvo 3 % peroxidu vodíka (bežne ho nájdete v lekárni) tak, aby zakryl hlavičku kefky aj so štetinkami,
  • nechajte 10 minút stáť,
  • štetinky kefky opláchnite pod vodou, straste prebytočnú vodu a kefku umiestnite naspäť do pohárika.

Ako často treba meniť zubnú kefku?

My v Jack N’Jill vám odporúčame meniť zubnú kefku vašich drobčekov (ale aj tie vaše) každé 2-3 mesiace. Samozrejmosťou je výmena zubnej kefky po chorobe. Ak ste vy alebo vaše dieťatko choré, dobrý nápad je počas choroby sterilizovať zubnú kefku po každom použití. A keď choroba pominie, zubnú kefku vymeniť.

8 týždňov však nemusí platiť pre každého. Niekto zubnú kefku opotrebuje aj skôr. Preto je dôležité sledovať, v akom stave sú štetinky na zubnej kefke. Ak sú rozstrapkané, je to pre vás jasné znamenie, že zubnú kefku treba vymeniť. Je celkom normálne, že detské zubné kefky treba meniť častejšie ako tie naše dospelácke. :)

Starajte sa aj vy o zubné kefky vašich detičiek správne a dôsledne. Uvidíte, že ich zdravý úsmev bude pre vás tou najkrajšou odmenou. :)