Košík
prázdny

Sledovanie
objednávok

Články

5 najčastejších príčin zubného kazu u detí

Aj vás by zaujímalo, prečo sa vašim drobčekom kazia zúbky? Trápi vás, že robíte niečo zle? Možno sa len dopúšťate niekoľkých základných chýb, ktoré sa dajú ľahko odstrániť. Zistite, čo môže za pokazené zúbky vašich najmenších.

Nie je žiadnym prekvapením, že za zlý chrup detí môžu prevažne rodičia. Darmo sa budeme vyhovárať na genetiku. Väčšina zubných kazov je spôsobená tým, že rodičia dostatočne nedbajú na ústnu hygienu ich drobčekov. Zmeňte to a vyhýbajte sa týmto piatim najčastejším príčinám zubného kazu detí.

Staré známe cukry

Nevravíme, aby ste sa cukrom úplne vyhýbali. Veď predsa každý z nás si občas rád zamaškrtí na niečom dobrom a sladučkom. :) Pokojne môžete aj vašim deťom povoliť nejakú tú sladkosť, prípadne sladký obed či raňajky. Rozumné však je, ak im cukor doprajete raz denne a nie v menších porciách viackrát za deň. A ideálne, samozrejme, je, ak si po zjedení sladkosti poriadne vyčistíte zúbky.

Pozor aj na „skryté“ cukry

Netreba zabúdať ani na to, že cukor to nie je iba čokoláda či sladký jogurt. Myslite aj na skryté cukry, ktoré nájdemev ovocí, čajoch, ovocných šťavách, kečupe, müsli, mede a podobne. Opatrne najmä so sladeným čajom. Naučili ste vaše dieťatko na fľašku so sladkým čajíkom? Tak je čas, aby ste čaj nahradili vodou alebo naučili dieťatko piť z pohára. Ak totiž pravidelne „cmúľa“ fľašku, sladký čaj ohrozuje práve jeho prvé horné zúbky, ktoré bývajú obeťami zubného kazu až príliš často.

Keď začnete s čistením neskoro

Ako sme už v minulosti písali, o ústočká sa treba starať už pri novorodeniatku. Ako, to si môžete prečítať v našom staršom článku. Chybou a príčinou vzniku zubného kazu u detí môže byť práve to, že so zubnou hygienou jednoducho začnete neskoro. Držte sa základného: s čistením začať treba ihneď, ako sa v ústočkách vášho drobčeka objaví prvý zúbok. Ako vyzerá starostlivosť o prvé zúbky vašich najmenších si prečítate v článku s názvom Zúbky sú už prerezané? Takto vyzerá ich správne čistenie.

Keď čistíte nedostatočne

Stať sa môže aj to, že s čistením začnete načas, nepodceňujete ani pravidelné prehliadky u zubára a zúbky sa predsa kazia. Príčinou môže byť ajnedostatočné čistenie. Všetci snáď už dobre vieme, že zúbky deťom treba čistiť aspoň dvakrát denne, pričom odporúčaná frekvencia je po každom jedle. A takisto by mala väčšina rodičov vedieť aj to, že hoci je váš drobec už „veľký“, zúbky po ňom treba kontrolovať a dočisťovať. Dokedy, to už uznáte za vhodné aj sami. :)

Pri tom treba takisto myslieť na to, aby ste zúbky čistili správnou kefkou. Ak takú hľadáte, nazrite do našej ponuky detských zubných kefiek a vyberte si spolu s vaším drobcom tú, ktorá mu alebo jej spadne do oka. :)

Všadeprítomné baktérie

Tomu, aby sa baktérie dostali do ústočiek nijako nezabránite. Jediný spôsob, ako s nimi zabojovať, je dôkladné a pravidelné čistenie. Nejde len o dostatočnú frekvenciu čistenia a správnu metódu. Záleží aj na výbere tej správnej zubnej kefky a pasty. Nezabúdajte, že deti často zubné pasty prehĺtajú, a preto treba extrémne dbať na to, aby ste im vybrali tú správnu.

Náš tip sú jednoznačne zubné pasty Jack N’Jill. Ide totižto o najbezpečnejšie prírodné zubné pasty, ktoré neobsahujú fluoridy, cukry, ich zloženie je čisto prírodné a navyše aj skvele chutia.

Ak hľadáte komplet výbavičku pre vášho drobca, určite si prezrite našu ponuku. Spokojnosť našich malých (aj veľkých) zákazníkov hovorí za v